MERE LYS

Rådhushallen på Gentofte Rådhus er i april ramme om en udstilling af MERE LYS - et lyslaboratorium, et samtalemøbel og resultatet af et kunstprojekt på tre skoler. Alle er velkomne til gratis omvisninger og foredrag om lys.

Rådhushallen på Gentofte Rådhus er i april ramme om en udstilling af MERE LYS - et lærings- og kunstprojekt om lys, som 750 børn fra Skovshoved Skole, Munkegårdsskoen og Tjørnegårdsskolen har udviklet sammen med kunstner og designer Rune Fjord siden skoleårets start.

Der er tre gratis omvisninger i udstillingen - det er mandag den 8. april, mandag den 15. april og mandag den 29. april klokken 16. Omvisningerne varer ca. en time. 

Book plads til rundvisning 8. april

Book plads til rundvisning 15. april

Book plads til rundvisning 29. april

Gratis foredragsrække om lys

Fra den 4. april til den 2. maj kan man opleve fire toneangivende fagspecialister og personligheder fortælle om lys som begreb, fænomen og metafor for netop deres genstandsfelt - fysikken, filosofien, kunsten og journalistikken.

Alle foredrag er gratis og afholdes i rådhushallen. Der serveres en lille snack og forfriskning undervejs. Dørene åbnes klokken 19.30 og arrangementet slutter klokken 22.(Dog gælder andre tider for foredraget den 2. maj - se under arrangementet).

Torsdag den 4. april 2019, klokken 20

Henrik Zinkernagel: Erkendelser af lys i fysisk, filosofisk og æstetisk perspektiv

I foredraget viser Henrik Zinkernagel os glimt af lysets historie fra den første brug af ild, skiftende opfattelser af regnbuen og til moderne atomfysik. Undervejs ser vi på lysets betydning for livet på jorden og for vores forståelse af universet. Vi kommer også ind på lysets "tøven", der muliggør ideen om at se baglæns i tiden og på lysets filosofi - herunder den gamle græske ide om lys som metafor for skønheden.

Henrik Zinkernagel er fysiker og filosof, tilknyttet forsker ved Niels Bohr Arkivet og Granadas Universitet.

Foredraget er gratis men kræver tilmelding her.

Torsdag den 11. april 2019, klokken 20

Sara Hatla Krogsgård: Lys som motiv og materiale i kunsten

Foredraget omhandler lyset i dansk kunsthistorie, som det kommer til udtryk i en række forskellige kunstneriske stilarter fra dansk guldalder og realisme til samtidens kunst. Med udgangspunkt i Ordrupgaards samling, lader Sara Hatla Krogsgaard os se nærmere på lysets rolle hos kunstnere som C.W Eckersberg, L.A. Ring, Vilhelm Hammershøi og Jeppe Hein.

Sara Hatla Krogsgård er kunsthistoriker og inspektør ved Ordrupgaard.

Foredraget er gratis men kræver tilmelding her.

Torsdag den 25. april 2019, klokken 20

Lars Geer Hammershøj: Dannelsens og kreativitetens lys

Hammershøj tager os med til illuminationsfasen som er den fase i den kreative proces, hvor man får den nye lyse idé. Her er leg og humor dominerende - børns foretrukne måder at være kreative på. Ligesom dannelse er leg og humor præget af munterhed og begejstring, der er stemninger, som åbner for, at verden er større.

Lars Geer Hammershøj er idehistoriker og dannelsesforsker ved DPU

Foredraget er gratis men kræver tilmelding her.

Torsdag den 2. maj 2019, klokken 17

Lotte Folke Kaarsholm: Oplysning - hvis lys er det?

"Vi i pressen arbejder hver dag, helt konkret, i oplysningens tjeneste. Vi står op og går på arbejde for at kaste lys på viden, som offentligheden fortjener at kende. Men lys kommer altid fra en bestemt vinkel. Og den vinkel er altid også med til at afgøre, hvilke sandheder, der kommer frem". Lotte Folke Kaarsholms foredrag handler om hvordan man håndterer den udfordring med eksempler fra journalistikken og perspektiver fra kunsthistorien.

Lotte Folke Kaarsholm er journalist ved Deadline, DR2

Dørene åbnes kl. 16. Arrangementet slutter kl. 18.

Foredraget er gratis men kræver tilmelding her.

Vil du vide mere?

Udstillingen i rådhushallen fungerer som et mødested eller socialt samlingspunkt og sted for fordybelse i samtaler om lys af både eksistentiel og samfundsmæssig karakter. Med MERE LYS på rådhuset er det tanken at inspirere politikere, forvaltningens medarbejder, og besøgende borgere til at tage ophold og reflektere over hvad der skal mere lys på.

MERE LYS er støttet af Statens Kunstråds Huskunstnerpulje, Projektstøtteudvalget for Billedkunst, Kulturpuljen og Børnekulturpuljen i Gentofte Kommune samt generøst sponseret af IKEA, Kvadrat, Enemærke og Petersen, Klassiske Vinduer, Flügger Charlottenlund og Stark.

Spørg bare: Børnekulturkonsulent Hilde Østergaard, his@gentofte.dk