Pris for kreativ musikformidling - Gentofte Kommune

Pris for kreativ musikformidling

Musikprojektet Små Komponister fra Kulturskolerne i Gentofte modtager europæisk pris for kreativ musikformidling.

Små Komponister og det danske musikensemble Figura har vundet førsteprisen i en europæisk musikkonkurrence. Små Komponister formidles til 1.- 3. klasse i Gentofte Kommune og er en kulturpakke under kommunens kulturskoler. Flere end 250 orkestre, ensembler og musikprojekter deltog i konkurrencen, men det var de Små Komponister, der vandt Yeah! Award 2011 på Osnabrück Slot i Tyskland.

Samarbejde mellem børn og professionelle

Små Komponister er en kompositionsworkshop af to dages varighed på Kulturskolerne. Børn uden forudgående musikalsk viden udvikler deres egne musikalske former. De tegner så at sige et partitur, som derefter realiseres af professionelle ved en koncert for de deltagende skoleklasser.

Komponisterne Peter Brun og Jesper Egelund fra Figura Ensemble står for undervisningen og for den afsluttende koncert, hvor børnenes kompositioner spilles. 64 skoleklasser og ca. 1600 børn fra Gentofte Kommune har siden 2007, da Kulturskolerne blev etableret og startede sine undervisningstilbud til skoler og daginstitutioner, komponeret musik i dette regi.

Elever fra 2. klasse på Tranegårdsskolen siger:

"Det var sjovt at spille med instrumenter og at høre gruppens små kompositioner blive spillet af Jesper. Jeg vidste ikke, at jeg kunne lave musikhistorier sådan og heller ikke at mine venner kunne.”

Også lærerne er begejstrede:

"Det var rigtig godt. Børnene viste nye talenter og så hinandens kompetencer. Komponisterne er dygtige lærere. De var utrolig gode til børn og til at formidle det lidt svære i at skulle komponere. Det blev leget ind. Godt og udfordrende! Det var også vigtigt, at de samarbejdede. Så socialt fik de rigtig meget ud af det”, siger lærer Rie Rask.

Fakta om Små Komponister og kulturpakkerne

  • Musikformidlingsprojektet Små Komponister er udviklet af Figura Ensemble sammen med Kulturskolerne i Gentofte.
  • Formålet er at slippe de kreative kræfter løs, som alle børn har i sig selv, ved at lade børnene arbejde direkte med professionelle komponister og musikere.
  • Børnene opfordres til at komponere musik gennem simple øvelser og værktøjer. Øvelser, der hjælper dem til at forstå musikalske elementer som rytme, tonehøjde, form og lyd. Og værktøjer, som gør dem i stand til at nedskrive og præsentere musikalske ideer til udøvende kunstnere.
  • Kulturpakkerne er kreative undervisningsforløb inden for de klassiske kunstarter og lokal kulturarv i et vigtigt samspil med lokale kulturinstitutioner og folkeskoler.
  • Kulturskolerne udbyder i år 150 forskellige kulturpakker til Gentofte Kommunes skoler.
  • 258 workshops af en eller to dages varighed afvikles i skoleåret 2011-2012. Dermed har ca. 5300 børn fået glæde af at møde kunst i deres hverdag og mulighed for at udvikle deres kreativitet og skabende evner.
  • Næste skoleårs kulturpakker udbydes marts 2012.
     

Kulturpakken Små Komponister støttes af Huskunstnerordningen og kulturpakkerne af Børne- og Ungepolitikken i Gentofte Kommune.

Mere information på www.kulturskolerne.dk/kulturpakker og www.yeah-award.com

 

Ansvarlig for siden:

Kultur og Bibliotek 2
Ahlmanns Allé 6, 2900 Hellerup, 39985801,