Bogbørsen for første gang i Danmark - Gentofte Kommune

Bogbørsen for første gang i Danmark

Et helt nyt fænomen ser snart dagens lys i Gentofte. I en gratis byttecentral for bøger kan borgerne nemlig give gode læseoplevelser videre til hinanden. Bogbørsen indvies lørdag den 17. november af borgmester Hans Toft.

Med indvielsen af tre nye udendørs bogskabe kan borgerne for første gang kvit og frit tage en bog med hjem. Samtidig kan de aflevere bøger, de ikke længere har brug for.

 

Gamle, men stadig gode bøger, får på den måde nyt liv, og håbet er, at man ved hjælp af litteraturen falder i snak med mennesker, man måske ellers kun nikker til – naboer eller forældre fra børnehaven og skolen.

 

”Borgerne i Gentofte får med Bogbørsen en ny mulighed. Man kan bytte bøger døgnet rundt og samtidig giver bogbørsen anledning til socialt samvær. Bogbørsen udvider bibliotekernes traditionelle funktion via den gratis byttecentral, og på den måde kan der forhåbentlig skabes endnu mere læseglæde. Mange frivillige ambassadører hjælper til med at drive bogbørsen, og projektet ligger således fint i tråd med tanken om et borgerdrevet bibliotek”, siger borgmester Hans Toft.

 

Grøn og innovativ

 

Projektet er støttet af Statens Kunstfond og Lokale- og anlægsfonden, der også er begejstrede for Bogbørsen, som Gentofte Kommune er først med i Danmark:

 

”Bogbørsen er et innovativt projekt. Vi håber, at det bliver et socialt samlingssted midt i byrummet, hvor borgerne kan mødes og diskutere litteratur. Det er samtidig en bæredygtig idé at genbruge bøger og oven i købet også få lys i bogskabene fra solceller”, siger Torben Frølich, direktør i Lokale- og anlægsfonden.

 

Overskud og ikke overforbrug

 

Bogbørsen fungerer også som flotte skulpturer i byrummet. Bag udviklingen af bogskulpturerne står billedkunstner Signe Guttormsen og arkitekt Steen Palsbøll. Med inspiration fra lignende projekter i Tyskland har de sammen skabt Bogbørsen specielt til Gentofte.

 

”Skulpturerne skal være smukke at se på i sig selv, men i og med vi forstår dem som sociale skulpturer, er det nærværet og udvekslingen af åndelige værdier mellem borgerne, der er central. Bæredygtighed er også et vigtigt element i projektet. Der er ikke noget spild eller overforbrug, bøgerne cirkulerer, ligesom energien gør det: Det er solen, der via solceller får skabene til at lyse. Nu glæder vi os til at se, hvordan borgerne tager imod Bogbørsen”, siger billedkunstner Signe Guttormsen.

 

Bogbørsen spiller både på det uventede og den pludselige, positive oplevelse, der opstår, når mennesker føler sig godt tilpas og har lyst til at opholde sig i byrummet. Tillid er også en meget vigtig faktor. Ideen er, at i et samfund, hvor tilliden blandt borgerne er stor, kan det lade sig gøre at skabe en velfungerede byttecentral og have bøger stående, som alle kan tage af.

 

Bogskabene drives i samarbejde med en række frivillige, der har meldt sig som ambassadører til at holde øje med bogskulpturerne og sørge for, at der er fyldt op, og at indholdet i bogskabene varieres i starten.

 

Du kan være med

 

Bogbørsen indvies lørdag den 17. november 2012 fra 13-16. Der bliver tre åbninger i tre forskellige bydele:

Kl. 13 i Ordrup (Ordrup Park ved Morescovej og Ordupvej)

Kl. 14 i Jægersborg (På Ibstrup Torv for enden af Jægersborg Allé)

Kl. 15 i Hellerup (på det grønne område mellem Ahlmanns Allé og Duntzfelts Allé).

 

Tag en bog med til indvielsen og vær med til at fylde dit lokale bogskab. Der serveres gratis kaffe og kage.

 

Bogskulpturerne måler 2,70 meter i højden og er 80 gange 60 cm i omkreds. Materialerne er ’avonite’, glasfiber og polycarbonat og lyset er LED-lys med energi fra et solcellepanel.

Ansvarlig for siden:

Kultur og Bibliotek 2
Ahlmanns Allé 6, 2900 Hellerup, 39985801,