Fodbold hjælper elever på banen igen - Gentofte Kommune

Fodbold hjælper elever på banen igen

Gentofte Kommune opretter landets første fodboldklasseværelse med hjælp fra eks-landsholdsspillerne Brian Laudrup og Lars Høgh. Klassen får plads til 16 elever, der gennem deres begejstring for fodbold også skal få succes på skolebænken.

Selvtillid, samarbejde og disciplin er blandt de elementer, der skal til for at få succes på fodboldbanen såvel som i folkeskolen.

 

Denne kobling er baggrunden for, at Gentofte Kommune opretter en Fodbold Fulton-klasse i samarbejde med Fonden Akademiet Fodbold Fulton, som blandt andre fodboldkoryfæerne Brian Laudrup og Lars Høgh står bag.

 

Klassen får plads til 16 fodboldglade elever i 8. klasse, der alle kæmper med faglige og måske også sociale problemstillinger i den almindelige folkeskole.

 

Glæden ved fodbold skal bruges til at højne elevernes motivation til at gøre en øget indsats i skolen og ruste dem til at kunne fortsætte på en ungdomsuddannelse efter endt forløb.

 

Gentoftes borgmester Hans Toft er begejstret for aftalen:

 

"I Gentofte Kommune fokuserer vi på, hvordan vi bedst sætter den enkelte unges behov og kompetencer i centrum, så alle unge får chancen for at udvikle og udnytte deres potentiale fuldt ud. Akademiet er et fint eksempel på denne tankegang og et vigtigt skridt mod vores mål om, at alle unge gennemfører en ungdomsuddannelse," siger borgmester Hans Toft.

 

Tilpasset læring

 

Tidligere landsholdsspiller og udlandsprofessionel Brian Laudrup fik idéen til konceptet sammen med tidligere landsholdsmålmand Lars Høgh, efter at fodboldkollegerne i en række tv-programmer havde lært en gruppe udfordrede unge om selvtillid og disciplin.

 

- Noget af det vigtigste for at få succes på en fodboldbane er, at både individ og hold formår at trække i samme retning, mens holdet samtidig formår at udnytte den enkeltes kompetencer til fællesskabets bedste. Det kræver både tillid, disciplin og selvtillid, forklarer Brian Laudrup, der sammen med Lars Høgh selv løbende vil stå i spidsen for træningen.

 

Skoledagen i fodboldklassen vil udover de daglige træningspas bestå af mere traditionel undervisning samt rådgivning om eksempelvis kost og fysisk træning.

 

Den faglige undervisning tilpasses hver elev, så den enkelte får optimeret sin indlæring. Det kan fx ske ved, at undervisningen i højere grad baserer sig på praktiske øvelser og eksperimenter - man kan fx sagtens drible dansk grammatik - frem for på traditionel klasseundervisning.

 

Desuden planlægges det at knytte en række Superligaklubber til projektet, der tænkes at kunne bidrage med blandt andet træningspas og klubbesøg.

 

- Da vi lavede vores tv-programmer, opdagede vi hurtigt, at når drengene var inden for banens kridtstreger, så var de fokuserede og motiverede til at lære, mens det så anderledes ud, når vi forlod fodboldbanen. Det, vi gerne vil, er at bygge videre på den selvtillid, de har på banen, og vise dem, at det også kan være sjovt at lære fx dansk og matematik, hvis man bruger elementerne fra fodbolden, siger Brian Laudrup.

 

For fondens projektleder, Christina Wex, giver samarbejdet med Gentofte Kommune særlig god mening:

 

"Som aktiv i HIK, både i fodbold og håndbold, er det selvfølgelig en stor glæde at skulle gennemføre et projekt, som vi i fonden brænder så meget for netop her i kommunen. Det giver en vis hjemmebanefordel, at jeg kender så mange gode kræfter rundt omkring, som på den ene eller anden måde kunne tænkes at have lyst til at bidrage til et projekt, som vi tror, kan komme til at have afgørende betydning for denne gruppe af drenges lyst til at lære og videreuddanne sig."

 

Projektet løber i foreløbigt to år med forventet start i august 2013.

 

Fakta om Fonden Akademiet Fodbold Fulton

 

Fonden Akademiet Fodbold Fulton er stiftet af de to tidligere professionelle fodboldspillere, Brian Laudrup og Lars Høgh og journalist og forfatter Christina Wex. Som navnet antyder, bygger konceptet blandt andet på inspiration fra det nu nedlagte pædagogiske skibsprojekt Fulton og baserer sig på fire grundelementer: Fodbold, uddannelse, socialisering og kost.

 

 

Fakta om stifterne

Brian Laudrup (født 1969). Tidl. professionel fodboldspiller med fortid i bl.a. Brøndby IF, Bayern Munchen, AC Milan, Glasgow Rangers og Chelsea FC. Brian Laudrup nåede 82 landskampe for Danmark og scorede 21 mål. Blev Europamester med landsholdet i 1992.

 

Lars Høgh (født 1959). Tidl. professionel fodboldmålmand med 817 kampe for OB, i dag målmandscoach for landsholdet. Lars Høgh blev danmarksmester tre gange med OB og nåede otte landsholdskampe. Han er fem gange blevet kåret som årets målmand i Danmark.

 

Christina Wex, journalist, forfatter og projektleder. Modtog som aktiv i HIK i 2008 prisen ”Du gør en forskel” fra Dansk Idrætsforbund og var udpeget som repræsentant for Gentofte Kommune ved det kongelige haveselskab for det frivillige Danmark i juni i år.