Oplev bunkeren i Bernstroffsparken - Gentofte Kommune

Oplev bunkeren i Bernstorffsparken

Bunkeren i Bernstorffsparken står over for en transformation fra koldkrigsbunker til musikbunker med øvelokaler for Gentoftes unge. Nu kan du opleve den inden ombygningen.

Sidste chance for at opleve bunkeren inden ombygningen er, når Lokalhistorisk Arkiv byder på historiske omvisninger onsdag den 20. februar kl. 17, 18 & 19, og for medlemmer af Kulturklub Gentofte mandag den 4. marts kl. 17.

 

Bunkeren ligger dybt under Bernstorffsparken og er på ca. 1.100 kvm. Bunkeren blev bygget i starten af 1950’erne og udvidet i 1971-74. Bunkeren skulle tages i brug, hvis en 3. verdenskrig brød ud.

 

Forberedt på atomkrig

 

I Danmark var skrækscenariet under den kolde krig, at Sovjet angreb og kastede en altødelæggende atombombe over Københavns Rådhusplads. Skete det, skulle dele af civilsamfundet føres videre fra bunkeren i Bernstorffsparken. Centrale personer fra Politiet, Civilforsvaret og Beredskabsstyrelsen skulle lede redningsaktioner, brandslukning og evakuering i de tre amter: København, Roskilde og Frederiksborg.

 

Rørpostsystem, kryptorum og paddehatteskyer

 

Man mister nemt orienteringen, når man går rundt i bunkerens mange kvadratmeter og lange gange. Der er et væld af små køjerum, kontorer, opholdsstuer, vagtrum, køkkener, bruserum, maskinrum samt særlige kryptorum, som man skulle være sikkerhedsgodkendt for at have adgang til. Nødudgangen er selvlysende, jerndørene mastodontiske, og det interne rørpostsystem dækker det meste af bunkeren. Mest fascinerende er bunkerens største rum: stabsrummet. Her skulle de vigtige beslutninger træffes. På det magnetiske kort, kunne man placere paddehatteskyer, hvor atombomberne var faldet, og mange andre symboler.

Bunkeren ombygges til musikbunker for unge

I marts starter ombygningen af den gamle bunker, så den i fremtiden kan rumme øvelokaler for lokale unge musikere mellem 15 og 25 år. Man vil forsøge at bevare bunkerens stemning, indretning og møbler, så det bliver et kreativt, musikalsk miljø, hvor man stadig har følelsen af at være i en historisk koldkrigsbunker.

 

Tilmelding

 

Arrangementet er gratis med tilmelding på www.gentofte.billetto.dk. Medlemskab af Kulturklub Gentofte er gratis, og indmeldelse sker også på www.gentofte.billetto.dk. Kontaktoplysninger:Mette Henriksen, Lokalhistorisk Arkiv, mehe@gentofte.dk, 39985820.

 

 

Ansvarlig for siden:

Gentofte E-Arkiv og Lokalhistorisk
Ahlmanns Allé 6, 2900 Hellerup, 39985820,