Viera Collaro bliver Gentoftekunstneren 2015 - Gentofte Kommune

Viera Collaro bliver Gentoftekunstneren 2015

Gentofte Kommune har kåret installations- og billedkunstneren Viera Collaro til Gentoftekunstneren 2015. Hun fejres med en reception på Rådhuset torsdag d. 15. januar.

Hvert år i januar udnævner Gentofte Kommune en lokal, professionel kunstner til årets Gentoftekunstner. I 2015 går prisen til installations- og billedkunstner Viera Collaro, der er berømt for sine omfattende udsmykningsarbejder og sine eksperimenter med lyset som kunst.

Viera Collaro har en kunstnerisk praksis, der spænder fra grafiske tryk til stedspecifikke, visuelle total udsmykninger af institutioner og offentlige rum. I Gentofte har Viera Collaro tidligere udstillet på Traneudstillingen i 1985, som del af kunstnergruppen Ny Abstraktion, og siden har Collaro indtaget kunstmuseer over hele landet. Værkerne er abstrakte og farvestærke undersøgelser af lysets rumskabende og poetiske muligheder.

Med anerkendelsen som Gentoftekunstneren 2015 følger en pris på 25.000 kr. Der holdes reception for Viera Collaro torsdag den 15. januar på Gentofte Rådhus kl. 16.

Om Viera Collaro

Viera Collaro (f.1946 i Slovakiet) er uddannet fra University of Michigan, USA i 1971 og fra Det kongelige Danske Kunstakademi i 1975. Hun har bl.a. udstillet på Statens Museum for Kunst, Nordjyllands Kunstmuseum, J.F. Willumsens Museum, Arken, Charlottenborg og Brandts. Collaro er medlem af Grønningen. I 1984 blev hun tildelt Statens Kunstfonds 3-årige stipendium, i 2002 modtog hun Eckersberg medaljen og i 2006 blev hun tildelt den livsvarige ydelse fra Statens Kunstfond.

Hendes udsmykningsopgaver rækker fra Breathtaking på Københavns Universitet, Energy Unfolds på Avedøre Kraftværk 2, Vækst på Landbohøjskolen til Blomstrende Universer på Plejecenter Violskrænten i Grenå og en permanent lysinstallation til PET i Søborg.

Om Gentoftekunstneren

Udnævnelsen af Gentoftekunstneren skal bidrage til at skærpe opmærksomheden omkring kulturen i Gentofte Kommune og sætte fokus på de kunstneriske potentialer, som findes i her. Den udpegede kunstner modtager en pris på 25.000 kr. og producerer et antal kunstværker, som anvendes til repræsentationsgaver i det indeværende år. Derudover figurerer et af Gentoftekunstnerens værker på årets julekort.