Ung kulturiværksætter får årets Initiativpris - Gentofte Kommune

Ung kulturiværksætter får årets Initiativpris

26-årige Sofie Thorhauge får Gentofte Kommunes Initiativpris for sit langvarige engagement i at skabe kreativt fællesskab for unge kunstnere i Det Grå Pakhus på Teglgårdsgrunden.

Sofie Thorhauge er 26 år og uddannet på Det Kgl. Danske Kunstakademi. Hun er født og opvokset på Hvidørevej i Klampenborg og i halvdelen af sit liv har hun kredset om Det Grå Pakhus.

"Min historie med Det Grå Pakhus startede, da jeg var 13 år. Mig og en veninde opdagede huset for enden af Melchiorsvej i Skovshoved. Det stod tomt, men vi så en masse muligheder", fortæller Sofie Thorhauge og fortsætter:

"Da jeg var 13 år var jeg ikke interesseret i fodbold. Og jeg spillede ikke guitar. Jeg var en af de unge, der nogle gange bliver usynlige. Jeg gik op i kunst og i alt det visuelt kreative. Jeg havde ingen steder at gå hen. Så jeg sad mest på mit værelse. For mig er Det Grå Pakhus eventyrligt. Et råt og uspoleret sted med en sjæl og en styrke, jeg kunne spejle mig i. Jeg følte mig hjemme der. Det var et sted, hvor jeg kunne være mig."

I 2010 fik hun en idé, og med hjælp fra Gentofte Kommune blev den gennemført. Ideen var at bruge huset til en udstilling, hvor unge kunstnere kunne vise deres arbejde. På GentofteNatten i september 2010 åbnede udstillingen Råkunst, og 500 borgere kom forbi og så værker fra 20-25 lokale unge kunstnere.

Sofie Thorhauge har gennem årene arbejdet for at skabe et blivende tilbud til unge, der arbejder med billedkunst i Det Grå Pakhus. Og i løbet af få måneder åbner huset i sommerhalvåret som brugerdrevne kreative værksteder for unge.

At bane vejen 

"Det gør mig stolt at have banet vejen for unge som mig selv. Jeg kan ikke lade være med at tænke på mig selv for 13 år siden: Nu giver jeg andre det, jeg ikke fik dengang. Jeg glæder mig til at se huset komme i gang. Billedkunst er jo mange ting og jeg håber, det hele vil blomstre i Det Grå Pakhus. Det skal være det sted, hvor de nye ideer starter", siger hun.

Sofie Thorhauge får overrakt Gentofte Kommunes Initiativpris under Gentofte Kultur & Festdage torsdag d. 18. juni kl. 17 i Det Grå Pakhus, hvor der er åbent hus og senere valgfest i samarbejde med Dansk Ungdoms Fælleråd. Borgmester Hans Toft overrækker prisen, der foruden æren er på 25.000 kr. 

Gentofte Kommunes Initiativpris er blevet uddelt årligt siden 2008. Prisen går til en person eller en gruppe af personer, der har gjort en særlig indsats for lokalsamfundet fortrinsvis inden for det sociale eller kulturelle område eller en særlig indsats indenfor idræts- eller erhvervslivet.

Foto: Mathias Olander.