Gravide og ammende

Det anbefales at gravide og ammende spiser efter de officielle kostråd.

mor og mad

Fisk

Vær opmærksom på at store laks fra Østersøen har et særligt højt indhold af dioxin. Derfor anbefaler Fødevarestyrelsen at kvinder i den fødedygtige alder, gravide og ammende ikke indtager mere end én portion østersølaks (ca. 125 g) én gang om måneden. Dioxin påvirker fosterets udvikling.

Opdrættet laks stammer ofte fra Norge, og er så fald ikke forurenet med dioxin.
Gravide anbefales ikke at spise mere end 100 gram om ugen af de store rovfisk, fordi de kan have et højt indhold af kviksølv.

Lever og levertran

Gravide frarådes at spise lever og levertran, da det kan indeholde meget A-vitamin. For store mængder A-vitamin kan give misdannelser hos fosteret. Leverpostej kan godt spises i mindre mængder.

Alkohol

Gravide frarådes at drikke alkohol. Alkohol passerer gennem moderkagen og over i barnet. Det ufødte barn er specielt sårbart over for alkoholens påvirkninger. Det anbefales også at undgå alkohol, når man prøver at blive gravid.

Kaffe, te og energidrikke

Gravide bør ikke drikke mere end 3 kopper kaffe om dagen, og bør begrænse indtaget af andre koffeinholdige drikkevarer fx te og læskedrikke. Læskedrikke, som fx. almindelig cola kan indeholde op til 150 mg koffein pr. liter.

Energidrikke indeholder mere koffein og er mærket med 'Højt koffeinindhold. Bør ikke indtages af børn eller gravide eller ammende kvinder'.

Kosttilskud

Gravide anbefales at tage et kosttilskud af:

  • Folsyre
  • D-vitamin
  • Jern
  • Calcium Gravide, der ikke drikke eller spiser mælkeprodukter anbefales dagligt at tage 500 mg calcium gennem hele graviditeten. Calcium er vigtigt for knoglerne.

Alkohol

Ammende anbefales at være tilbageholdende med at drikke alkohol. Alkohol går nemlig over i modermælken. Barnet kan blive sløvt eller uroligt, så det ikke vil sutte, og det drikker mindre mælk. Mælken kan også få en anden smag, som barnet ikke kan lide.

Andre fødevarer

Der er ikke dokumentation for, at sige, at bestemte fødevarer giver uro hos barnet. Der er derfor ikke nogen grund til at udelukke bestemte fødevarer fra kosten, både fordi det er besværligt for moderen, men også fordi det kan betyde at barnet går glip af en række smagsoplevelser, der langsomt forbereder barnet til den faste føde.

Oplever moderen alligevel, at barnet reagerer, efter at have spist eller drukket noget bestemt - er anbefalingen af moderen kontakter egen læge eller sundhedsplejerske inden eventuel restriktioner iværksættes.

Ansvarlig for siden:

Forebyggelse og Sundhedsfremme
Emmasvej 8, 2920 Charlottenlund, 39983051,