KOL-rygerlunger

Har du KOL, også kaldet rygerlunger? Så kan du få hjælp i et forløbsprogram.

KOL står for Kronisk Obstruktiv Lungesygdom, og det er en lungesygdom, der rammer mange danskere. 

"Kronisk" betyder, at man skal leve med sygdommen resten af livet. Man kan bremse udviklingen i sygdommen, men den forsvinder aldrig helt. 

"Obstruktiv" betyder at luftvejene er obstruerede, dvs. forsnævrede, så lufttransporten kræver et større arbejde end normalt.

De fleste er 50-60 år, når diagnosen bliver stillet. Sygdommen er imidlertid snigende, og man kan have været syg i mange år, inden diagnosen KOL bliver stillet. Det typiske tegn på KOL er åndenød ved anstrengelse. Åndenøden skyldes, at lungefunktionen er permanent nedsat. Den vigtigste årsag til KOL er tobaksrygning. Omkring 85 % af alle der får KOL, er eller har været rygere.

Se Lungeforeningens video om KOL hvor læge Peter Qvortrup Geisling fortæller om symptomerne på KOL, hvem der får KOL og hvad der sker i lungerne ved sygdommen. Uffe Graack, som har KOL fortæller, hvordan han oplever lungesygdommen. 

Få hjælp i et forløbsprogram

Hvis du bor i Gentofte Kommune kan du få plads i et forløbsprogram. Et forløbsprogram består af undervisning, træning og rådgivning, det kan være om kost eller motion. Desuden indgår patientuddannelsen "Lær at leve med kronisk sygdom" også i forløbsprogrammet. Da udviklingen i KOL kan standses hvis man holder op med at ryge, er rygestop-kursus en væsentlig del af forløbsprogrammet.

Du kan læse mere om dine muligheder i pjecen om forløbsprogrammer. Du kan kontakte Fysioterapien på Tranehaven på telefon 88 20 51 78, hvis du vil høre mere om dine muligheder for at komme med i et forløbsprogram.