Årets Kulturpris går til filminstruktør Thomas Vinterberg

Gentofte Kommunes Kulturpris går i år til filminstruktør Thomas Vinterberg. Han får prisen for et imponerende kunstnerisk virke.

Kulturprisen overrækkes af borgmester Hans Toft den 10. oktober i forbindelse med de årlige Rådhusdage på Gentofte Rådhus.

Thomas Vinterberg har trods sin unge alder en lang og imponerende karriere bag sig som både instruktør og manuskriptforfatter. Han blev optaget på Den Danske Filmskole i 1989, som den yngste elev nogen sinde.

Vinterberg afsluttede sin uddannelse med kortfilmen Sidste omgang, som modtog blandt andet jury- og producentprisen ved den internationale Studen Film Fest i München.

Festen blev gennembruddet  

Thomas Vinterberg fik sit store internationale gennembrud med Festen i 1998. Filmen er skabt efter det kunstneriske programskrift Dogme95, som han formulerede sammen med de tre kolleger Lars von Trier, Søren Kragh-Jacobsen og Kristian Levring.

Målet med dogmeidéen er at lade historien og skuespillet træde frem i modsætning til mediet. Lars von Trier og Thomas Vinterberg udviklede på dette grundlag ti kyskhedsløfter, som Festen eksemplificerer. Festen vandt juryens specialpris ved filmfestivalen i Cannes og en lang række både danske og internationale priser.
 
Dramaet Jagten fra 2013 cementerede Vinterbergs position som en af Danmarks væsentligste filmskabere. Også denne film blev modtaget med en regn af priser - både for skuespilpræstationer og for det filmiske arbejde. Vinterbergs seneste film Kollektivet fra 2016 blev ligeledes godt modtaget.

Tilbage til Gentofte

Thomas Vinterberg er vokset op i et kollektiv i Hellerup, og bosatte sig for 2 år siden igen i Gentofte og nu med sin familie. I forbindelse med Golden Days festivalen i 2016 deltog han selv ved en særvisning af filmen Kollektivet i Gentofte Kino.
 
Thomas Vinterberg siger:

"Det er meget meningsfyldt for mig at være tilbage, hvor jeg voksede op. Min puls falder 10%, når jeg er her. Jeg elsker at være tæt ved vandet og skoven. Jeg har et travlt liv med et intenst arbejde og her er en særlig tyngde og ro, som jeg godt kan lide".
 
Thomas Vinterberg befandt sig i Antwerpen, da Hans Toft ringede og fortalte, at der var en pris til ham: 
 
"Vi var midt i optagelser, jeg havde været væk fra min familie længe og jeg savnede både dem og mine hjemlige rytmer. Da Hans Toft ringede, så var det lidt som at tale med hjemstavnens mand. Og jeg blev naturligvis beæret over prisen". 

 Borgmester Hans Toft siger:

"Thomas Vinterberg er en af vore største filmskabere. Igen og igen giver han os nærværende fortællinger, som når ud til at bredt publikum. Han er en stor kunstner, og jeg glæder mig over, at Gentofte er det sted, han har sin base. Det er en stor glæde at kunne give ham Gentofte Kommunes Kulturpris".
 

Om Gentofte Kommunes Kulturpris

Gentofte Kommune uddeler hvert år en pris til en fremtrædende kunstner, der har gjort sig bemærket på den danske eller internationale kulturscene og har bopæl i kommunen.

Kulturprisen gives som en anerkendelse af kunstnerens store arbejde og talent. Prisen skal medvirke til at skabe opmærksomhed omkring kulturlivet og det store kunstneriske potentiale i kommunen.

Kulturprisen er som de andre priser i Gentofte Kommune på 25.000 kr. skattefrit.