Vangede Kirke

Fra Vangede Kirke til triumfbue i Paris. Johan Otto von Spreckelsens modernistiske kirkearkitektur er et besøg værd.

Vangede Kirke blev indviet i 1974 og er tegnet af den danske arkitekt Johan Otto von Spreckelsen, der blev verdensberømt med sin nye triumfbue Arche de la Défense i Paris (indviet efter arkitektens død i 1989).

Von Spreckelsens kirke ved hjørnet af Vangedevej og Vangede Bygade er på en gang både modernistisk og rummer elementer fra kirkearkitekturens historie. Vangede Kirke kendetegnes ved sin enkelthed men samtidig forskudte udformning, der både henviser til og bryder traditionel praksis.

Vangede Kirke er bygget af røde teglsten, som er typisk i dansk middelalder-kirkearkitektur. Alligevel får kirken et klart modernistisk udtryk ved sit vandrette betontag, der afslutter facaden foroven.

Det udsædvanlige ved denne kirke er dens skæve grundplan, bestående af to kvadrater, der danner kirkesal og annekssal, et stort kvadrat og et mindre, stillet over kant i forlængelse af hinanden.

Kirkesal og anneks-grundplan minder om den klassiske korsformede kirkegrundplan, bygget på en øst-vest akse med alteret mod øst. Alligevel spiller arkitekten på vores oplevelse af kirkerummet ved at lade kirkesalen følge nogle af renæssancens geometriske principper, med en grundplan i form det græske kors, dvs. med fire lige lange arme med alteret i sit centrum.

For yderligere information, kontakt Gentofte Kommunes arkitekturrådgiver Christian Olesen, tlf. 39 98 85 32, mail cho@gentofte.dk

Find stedet: Vangedevej 50, 2820 Gentofte.