Charlottenlund Slot og Charlottenlund Skov

Det tidligere kongelige residensslot, Charlottenlund Slot, har en af de smukkeste beliggenheder i kommunen, med udsigt og forbindelse direkte til Øresund.

I 1671 købte Frederik den 3.'s søn Ulrik Frederik Gyldenløve ”Kongens nye Dyrehave ved Skovshoved” (Charlottenlund) og byggede et "lysthus" her.

Det nuværende Charlottenlund Slot er opkaldt efter Christian den 6.s søster, Charlotte Amalie, som fik lystslottet Gyldenlund i 1730 og ombyggede det i årene 1731-33, med J. C. Kriger som arkitekt.

I 1800-tallet boede kronprinseparret Frederik den 8. og Louise her. De ombyggede igen slottet i 1880-81, under ledelse af arkitekt Ferdinand Meldahl. Kavalerbygningerne er også fra 1880-81.

Slottets barokarkitektur blev ændret til en fransk renæssance stil, som vi kender det i dag. Også Slotshaven blev omlagt fra en barok stil til en engelsk inspireret romantisk stil.

Kongefamilien forlod slottet i 1935, hvorefter Danmarks Fiskeriundersøgelser flyttede ind – nu under navnet Institut for Akvariske Ressourcer (DTU Aqua).

Instituttets placering var baggrunden for etableringen af Danmarks Akvarium i slotsparken. Akvariet blev opført i 1939 og endeligt nedlagt i 2013, til fordel for det nye akvarium, Den Blå Planet, i Kastrup.