G.N. Brandts Have

I et hjørne af Ordrup Kirkegård kan man opleve en ganske særlig villahave, der er anlagt af G.N. Brandt omkring 1915 og næsten ikke ændret siden. Han var stadsgartner i Gentofte i 28 år og en af Danmarks dygtigste landskabsarkitekter – og hans egen have viste en helt ny stil.

G.N. Brandts Have

I G.N. Brandts have kan man opleve, hvordan en villahave kunne se ud for omkring 100 år siden. Villahaver har det ellers med at skifte ham. Planterne er levende organismer, og skiftende ejere har som regel trang til at sætte deres præg på haven. Denne have er bevaret, fordi kommunen overtog stedet, da Brandt døde i 1945, og fordi den er et stykke havekunst, der var forud for sin tid og stadig kan inspirere. Indgang fra den lille parkeringsplads på Ørnekulsvej.

Idéen

Haven er delt op i præcise rum, der danner ramme om varierede og frodige beplantninger. Hække og hegn er over øjenhøjde, så hvert nyt rum er en overraskelse. Det får haven til at virke større end sine 2.400 kvadratmeter. Nogle af rummene har G.N. Brandt indrettet med inspiration fra kulturlandskabet: frugthaven, engen, grøftekanten og skoven. Læs mere i folderen om G.N. Brandts Have.

I det hele taget brugte Brandt haven som sit private laboratorium for havekunst. Han skabte en have, der var meget anderledes end tidens andre villahaver, der havde kunstfærdigt snoede gange, god afstand mellem planterne og plæner til pynt. Opdelingen i velafgrænsede rum og inspirationen fra kulturlandskabet genbrugte G.N. Brandt bl.a. i indretningen af Ordrup Kirkegård og Mariebjerg Kirkegård.

Rum og frodighed

Græshaven er en lang, smal plæne indrammet af høje hække, intet andet. I den ene ende en bænk, hvorfra man kan nyde rummets enkelhed og ro. Inspirationen kommer fra de ’bowling greens’, der ofte fandtes i renæssancens italienske haver. Lige ved siden af lå G.N. Brandts villa. Den blev revet ned i 1967, men to store kegleformede taks viser, hvor hoveddøren var.

I opholdshaven ligger et rustikt lysthus, dækket af blåregn. En håndfuld frugttræer kaster flimrende skygger på græsset – og kalder på afslapning i en liggestol. Ved siden af findes grøftehaven, som er en slags ikon for G.N. Brandts have. Her ’oversatte’ han oplevelsen af engen med dens grøfter og grøftekanter. Illusionen er overbevisende, selv om grøften ikke er mere end 4-5 meter lang. Engblommer og siv spejler sig stille i den sortblanke vandoverflade.

I havens fjerneste ende vokser skovhaven – en lille lund af birk og bøg med skovbundsplanter. Den er kun 140 kvadratmeter, men giver en klar følelse af skov: mørke, vildhed, frodighed, lugten af fugtig jord og summende insekter.

Inspiration fra England

Inspirationen til haven hentede G.N. Brandt i Arts & Crafts-bevægelsen i England, som dyrkede kontrasten mellem rammer og indhold. Rumdelerne var stramt styrede planter, mens planterne i de enkelte rum voksede frit og frodigt. Stilen inspirerede senere mange andre anlæg, bl.a. Hellerup Strandpark, og er stadig et vigtigt forbillede i landskabsarkitekturen.

Om G.N. Brandt

G.N. Brandt var graver på Ordrup Kirkegård fra 1910 til 1927. Derefter arbejdede han som stadsgartner for Gentofte Kommune frem til 1945. Han blev samtidig en meget anerkendt landskabsarkitekt og tegnede bl.a. Mariebjerg Kirkegård, der er med i Danmarks Kulturkanon, og mange andre grønne anlæg, som stadig findes. Læs mere i folderen om G.N. Brandts Have.

Her finder du G.N. Brandts Have

Andre grønne områder i nærheden

Blandt andet Ordrup KirkegårdOrdrup Park, og Ellemosen